Türkçe



Zeytinyağının Faydaları

 
İzlenme 2929

- Başta E vitamini olmak üzere A, D, K vitaminleri içerir. Bu vitaminlerin sayesinde hücrelerin yenilenmesinde doku ve organların yaşlanmasını geciktirmede etkilidir.
 
- Akdeniz Halklarında Koroner Kalp hastalığı sıklığının düşük olduğu görülmüştür. 
 
- Zeytinyağının içinde bulunan oleik asit hem bir çok kanser türünü engelliyor hem de tedavide kullanılan ilaçların etkisini arttırıyor. Zeytinyağı tüketen kadınlarda meme kanseri daha az görülüyor, bağırsak kanserine karşı koruyucu özelliğe sahip olduğu belirlenmiştir. 
 
- Zeytinyağı mide asidini azaltarak mideyi gastrit ve ülser gibi hastalıklara karşı korur. Bunun yanı sıra safra salgısını harekete geçirerek, sindirimin en mükemmel hale gelmesini sağlar. 
 
Safra kesesinin boşalma işlemini düzenler ve safra taşı riskini azaltır. Ayrıca içindeki klor sayesinde de böbreğin çalışmasına yardımcı olur ve böylece vücudun atıklardan arınmasını kolaylaştırır. Bunların yanı sıra beyin damarlarının sağlığına da olumlu etkisi vardır.
 
- Bağışıklık sistemini güçlendirir, kan şekerini dengelemeye destek olur. 
 
- Masaj yağı olarak mükemmel bir ağrı azaltıcı, kas gevşetici ve dinlendirici.
 
- Osteoporozu yavaşlatır, bunamayı geciktirir.
 
- Hamilelikte, içinde bulunan yağ asitleri hücre ve sinir sisteminin oluşturulmasında çok önemli etkendir.
 
- Cilde ve saça inanılmaz güzellik katar. Kuru cildi canlandırır, kırışıklıkları azaltır. Zeytinyağı cildi yumuşatır ve esnek, pürüzsüz bir görünüm verir. Saçtaki kepeği ve dökülmeyi engeller. Saçı parlatır.
 
- Zeytinyağı yorgun ayakları dinlendirir ve canlandırır. Zeytinyağının mükemmel yumuşatma ve nemlendirme kapasitesi vardır. Çatlak/kuru dudakları ve ayakları tedavide birebirdir.
 
ZEYTİNYAĞININ TADIMI
Zeytinyağındaki aromalar pek çok faktör tarafından belirlenir. Bunlar arasında zeytinin çeşidi, hasat sırasındaki olgunluğu (yeiil – siyah), büyüme koşulları (iklim, toprak çeşidi), ürün bakımı (sulama, zararlılarla mücadele), meyvenin ağaçtan fabrikaya ulaştırılması süreci ve fabrikadaki süreç sayılabilir. Örneğin eğer zeytinyağı ağırlıklı olarak ham (yeşil) zeytinden sıkılmışsa, çimensi, enginar veya domates yaprağı olarak adlandırılan aromalara sahip olabilir. Tam tersi ağırlıkla olgun (siyah) zeytinin kullanıldığı yağlar tereyağımsı, çiçeksi veya tropik olarak adlandırılan daha yumuşak aromalara sahip olacaktır.
 
ZEYTİNYAĞINDA POZİTİF ÖZELLİKLER
MEYVEMSİ:
Yağın çeşidine göre meyve aromasının (kokunun) yağın özelliklerini yeşil ya da olgun sağlıklı taze meyvelerden elde edildiğini göstermesi ya da anımsatması,
 
Erken hasatta (yeşil zeytinlerden) aroma yeşil meyveyi anımsatır. Geç hasatta (siyah zeytinlerden) olgun meyveyi anımsatır. Kokulara göre taze biçilmiş çimen kokusu, elma, çağla badem kokusu, domates yaprağı kokusu gibi taze yeşil meyvemsilik hissedilir.
 
ACILIK :
Yeşil zeytinlerden ya da yeşilden ala tabir edilen meyve döngüsüne geçen zeytinlerden elde edilen yağın karakteristik belirgin tadıdır. Dilin ucu ve yan tarafları ile hissedilir. Yeşil zeytini dalından koparıp yediğinizde ağızınızda hissettiğiniz acılık ile eşdeğerdir. Zeytinde bulunan oleuropein maddesinden meydana gelir.
 
YAKICILIK:
Yağların genel karakteristiği olan genizde yanma hissi, çoğunlukla yeşil zeytinlerden (erken hasat) sıkılmış yağlarda görülür. Boğazınızda karabiber yanması gibi bir yanma hissedersiniz. Yemek borunuzdan aşağı inmez genizde kalır.
 
ZEYTİNYAĞINDA OLUMSUZ ÖZELLİKLER (KUSURLAR)
KOKMUŞ - ÇAMURLU TORTU - FUSTY MUDDY SEDIMENT 
Çuvallarda yığın olarak saklanan ya da depolanan zeytinlerden sıkılan yağlarda (beklemeden dolayı fermantasyon), tanklarda ya da saklama koşullarının uygun olmadığı yerde bekletilen yağlarda biriken tortuların yağa karışması ile görülür. Fermantayona uğramış yağların genel karakterini yansıtırlar.
 
KÜFLÜ - RUTUBETLİ - TOPRAKSI - MUSTY/HUMID/EARTHY 
Nemli koşullarda bekletilen zeytin meyvesinden üretilen yağlarda görülür. Bekletilmeden dolayı mantarların ve mayaların gelişmesiyle yağa geçen kokulardır. Ayrıca saklama ortamındaki havasız küf ve rutubet kokan ortamlardan da yağa geçebilir. Dip zeytinlerinden, temiz olmayan yıkama suyundan, ya da iyi temizlenmemiş zeytinlerden bulaşır. Yağda toprak tadı görülür
 
ŞARABIMSI - SİRKEMSİ - WINEY - VINEGARY
Bu tat zeytin hamurunun kırıcı malaksör dekantör geçişlerinde iyi temizlik yapılmamasından meydana gelir. Temizlenmeyen zeytin hamurunun beklemesiyle sıcak ortamlarda asetik asit, etil asetat ve etanol oluşur. Kalıntılar mayalanmaya dönüşüm sağlar fermantasyon oluşur ve yağa geçer.
 
METALİK TAT - METALIC
Zeytin meyvesinin kırıcıdan başlayıp malaksör, dekantör, seperatörden geçişi sırasında sıcağın etkisi ve paslanan yüzeylere temas etmesi ve stoklama araçlarının paslı olmasından meydana gelir. Daha çok paslı teneke ambalajlarda, eski teneke tanklardan bulaşır.
 
BAYAT - OKSİDE - ÇÜRÜK - RANCID
Yoğun hava temasına bağlı bir kusurdur, oksijenle sürekli temasta bulunan yağın en belirgin karakteristiğidir. Üzeri açık tanklarda muhafaza edilen yağlarda, ya da acılığının uçması için üzeri açık tutulan yağlarda, pamuk filtrelerden geçirilirken hava ile uzun süren temasta oluşur.
 
TOPRAKSI : EARTHY
Dip zeytinlerinden, temiz olmayan yıkama suyundan, ya da iyi temizlenmemiş zeytinlerden bulaşır. Yağda toprak tadı görülür.
 
KURTLU - OTHER
Zeytin sineğinin verdiği zarardan meydana gelir, kurtlu zeytinlerin sıkılması ile yağda tatlı bir tat oluşur.Yanmış şeker (kremalize) tadı meydana gelir.
 
ISLAK TAHTA - OTHER
Donmuş zeytin meyvesinin yağa verdiği tatdır.
 
SAMAN-TAHTA - OTHER
Kuru geçen sezonda iklim sıcakları ile kuruyan zeytinlerden yağa geçen tatdır.


ÜRÜNLER

Markalarımız



Bilgilendirme!

Sipariş vermek için üye olmanız ve tüm bilgileri eksiksiz doldurmanız gerekmektedir.

Kullanıcı adınızı, şifrenizi girerek sipariş takibi seçeneğinden kargo takip numaranızı öğrenebilir ve siparişinizin durumunu görebilirsiniz.


17/05/2024 Gün Ortalama:56  Bugün18 ziyaret var  Sitede 1 Kişi var  IP:18.225.55.151